Canfranc-Canfranc
Beriain bertikala Anboto bertikala
Tartean, sari banaketa ekitaldi bat, eskalada saioren bat eta gure mendi kuttunetara igoerak.
Valentzian eskalatzen
Karakate maitea
Bihotzeko Aizkorri
Itziarrek dieta egokitu dit nire bi gabeziei (anemia eta hileko minbera) aurre egiteko (zehaztasun gehiago nahi duenari gustora azalduko diot dieta) eta askoz irin gutxiago jaten ari naiz. Tartean ogia ere kendu det, gluten gabekoa, noski. Irinik gabeko ogia probatzen ari naiz, keto ogia, haziekin egindakoa. Batzuek eskatu dezue errezeta eta hemen doa. Oso da erraza!
🥖 Keto ogia:
🥚 6 arrautza
💧 150 ml ur
🥜 100 gr intxaur (nik armendola)
🥜 100 gr linaza
🥜 100 gr ekilore pipak
🥜 50 gr sesamo haziak
🥜 100 gr kalabaza haziak
🧂 Gatz pixka bat
🍶 Legamia (nik soda)
🧂 Espezieak: curcuma eta jengibre pixka bat
Hazi guztiak birrindu irin bihurtu arte. Arrautzak irabiatu eta gehitu irina, gatza, ura eta legamia orea osatzeko. Labean 50 bat minutuz egin, 180 graduan. Gainetik ekilore pipak jartzen dizkiot nik. 🥖
Kontatuko didazue gustatzen zaizuen ala ez. Bitartean, mendiaz eta sukaldeaz gozatzen jarraituko degu 🥰
ALPEAK ETA GOSARIAK
Oporrak amaitzear eta ikasturte berria hastear dela, urteko lehen 8 hilabeteon gogoeta egiteko gogoa daukat gaur. Negua eta udaberri hasiera izugarriak izan dira, inoiz baino gehiago eskiatzeko aukera izan det. :-)
Garmo Negro
Aspe
Altitoy
Infiernos
Maladeta
Anetorantz
Anetotik itzuli eta eskiak erantzi genituen hurrengo denboraldira arte. Udaberri-uda denboraldia hasi genuen. Berriz ere dortsalak! Izugarri pozik, oso gutxi entrenatuta (eta tartean lesioren bat izanik) horren lasterketa ezberdinak amaitzeko eta gozatzeko gai izan naizelako.
Elgoibarko itzulia
Zegama-Aizkorri bertikala
Txindoki bertikala
EH Mendi Erronka
Nahaste Borraste
G2H (Ehunmilak)
Horrela iritsi dira oporrak eta horrela urteko hitzordu handia: Alpeak. Pirinioetara nahi baino irteera gutxiago eginda udan eta sokarekin ibili gabe, ezin sinetsita egin ditugun jarduerekin.
Gran Paradiso
Arista Rochefort
Arista Entrevés
Duffourspitz (Monte Rosa)
Sentimendu guztiak oraindik bor-bor, eta eskerrak eman besterik ezin det egin. Bizitzari, lagunei, familiari eta neure gorputz eta buruari zoriontsu egiten nauten amets guztiak betetzen laguntzen didatelako. Zorteduna naiz!
Askok galdetzen didazue elikadura nola eramaten dudan honelako ekintzetan, eta egunerokotasunetik kanpo. Zorionez, gero eta leku gehiagotan lortzen det glutenik eta esnekirik gabeko jana, baita garaieran ere! Horrez gain, ezagutzen nautenek badakite oso gutxtan jaten dudala etxetik kanpo, eta nahiago dudala taperrarekin atzera eta aurera ibiltzea.
Esaten dute gosaria dela eguneko otordurik garrantzitsuena eta hainbat aukera jarri nahi nituzke hemen. Udan gehiegikeriak egin badituzue, agian lagungarri izango zaizkizue egunerokotasunera itzultzeko.
Uda honetan kozinatu ditugun beste jaki goxo bazuk (errezetak nahi izanez gero, jarriko ditut):
Amaitu aurretik, esku artean eduki ditudan eta orain dauzkadan liburu zoragarri batzuk.
Gogoratu: nada ez tan terrible, eta bizitza oso laburra da ametsak zerrenda hutsean uzteko ;-) Viva la vita!
MERA PEAK
Namaste! Himalaiatik bueltan gaude, Euskal Herriko garaiera egokitzen ;-)
Uda zoragarria izan da aurtengoa, Pirinioetan eta Alpeetan. Kataluniako eta Aragoiko Pirinioetan hainbat amets betetzeko aukera izan det: Carros de Foc hirugarren urtez lagun artean, Palas mendia estreinakoz, Infiernoak enegarrenez baina neronek bakarrik igotzea (nire lehen hirumilakoa bakarrik!!!), Llosas-Aneto eta Maladetako ertz zoragarriak, eta abar.
Mahoma pasalekua (Aneto)
Carros de Foc (Aiguestortes, Kataluniako Pirinioak)
Colomina aterpetxea (Kataluniako Pirinioak)
Palas (atzean Balaitous)
Arrieleko lakuak
Infiernos
Llosas-Aneto ertza
Aneto
Torre de Marfil (Cerler)
Maladeta ertza
Astebeteko lanaldiaren ostean, Chamonixera joan ginen. 10 bat urte dira jada Alpeetara joaten hasi nintzela. Eskiatzera, alpinismo pixka bat egitera edo dortsala jantzita lasterketaren batera. Mendien paradisua iruditzen zait beti.
Cosmicos aterpetxea
Cosmicos ertza
Les Gaillands (Chamonix)
Mont Blanc
Travesia Pointes Lachenal
Alpeetatik bueltan, lehenik eta behin, dortsalari beldurra kendu eta hiru mendi lasterketa egiten ausartu nintzen. Bi urtean lehen aldiz dortsala soinean! Beriaingo kilometro bertikala, Canfrancekoa eta Aratzekoa egin nituen. Sentsazio gazi-gozoekin baina oso pozik asko entrenatu gabe ere bihotza azkartzen zela ikusita :-)
Alpeetako egonaldia oraindik ahaztu gabe neukala, baina, mendi garaietarako gogoz sentitu nintzen. Eta halaxe, egun batetik bestera, lagun batekin hitz egin eta Nepalerako bidaia prestatu genuen, 5 emakumek.
Mera Peak (atzean Everest)
Ederra bezain gogorra izan da. Gure arteko giroa eta ikuspegia azpimarratuko nituzke. Gogortasunari dagokionez, berriz, garaiera (eguraldi txarra tarteko aklimatazio egun gutxiago egin behar izan genituen) eta hotza. Etxeko epelarekin asko akordatu naiz, eta dalbat-a gustuko daukadan arren, hemengo janarekin ere bai. Sukaldean aritzeko gogo biziz etorri naiz eta buelan hainbat errezeta probatu ditut, quiche edo barazki-pastel zoragarri hau, tartean. Adi osagarriei!
-Kipula
-Porru bat
-Ziazerbak
-100 gramo anakardo
-120 ml olo esne
-Patata bat (aukeran)
-Kalabazina (aukeran)
-Hostopila (glutenik gabekoa)
-Oliba olioa
-Piperbeltza
Zartagin batean oliba olio pixka bat jarri eta egin kipula. Erantsi patata, kalabazina eta porrua. Bitartean, birrindu olo esnea eta anakardoak makinan. Barazkiak horitzen hasten direnean gehitu ziazerbak eta egin beste pixka bat. Gehitu esne eta anakardo orea eta jarri hostopilaren gainean. Sartu labean eta egin 30 minutuz 180 graduan. Zaporea izugarri gustatzen zaigu etxean!
Horixe gaurkoz, Karakateko eta Aizkorriko garaierara egokitzen jarraituko degu, baina Himalaiako eta mendi garaietako ilusioak ere mahai gainean direla ;-)
Katmandu
INEFABLE
Urriellu, Naranjo de Bulnes
-Zer, Ainhoa, astirik gabe zabiltza? Aspaldi ez dezu errezetarik idatzi blogean!
Gizon jator batek esan zidan joan den astean, Karakatetik jaisten ari nitzela.
2020a pandemiaren urtea izan zen askorentzat; kirofanoaren urtea izan zen niretzat, dudarik gabe. Mugarria nire bizitzan. Txikitatik uste izan det kirola eginez, burua landuz eta elikadura zainduz gaixotasunen kontra babestuta egongo nintzela. Horrelakoa da bizitza, parez pare jartzen dizkizu zure beldurrak gainditzeko arrakalak.
Errezeta berri mordoa probatzen ari naiz azken aldian, tartean, barrita osasuntsuak egiteko errezetak ere bai. Adi honi!
Osagaiak:
-Bi banana
-Fruitu lehorrak (nik: anakardoak, almendrak, paxak, goji baiak, datilak)
-Arroz puztua
-Eztia
-Koko olio pixka bat
-Ziropa pixka bat
-Olo zahia
Bananak zenbat eta helduago, orduan eta gozoago. Txikitzeko prozesadorean sartu fruitu lehorrekin batera orea egin arte. Gehitu koko olioa eta ziropa, eta nahasi. Ontzi handi batean, gehitu arroz puztua eta olo zahia, eta nahasi. Ondoren, gainetik, nahi beste osagai erantsi ditzakegu: fruitu lehorrak, eztia, polen pipitak...
Zabaldu ontzi zapal batean eta sartu labean 20-25 minutuz. Kontuz fruitu lehorrak erre gabe. Txokolate urtua gehituta, sublime! Grasarik gabeko cacaoa koko oliotan urtuta egiten det nik.
Barritak egiteko hamaika modu daude. Sojazko jogurrekin egindako beste izozki-barrita hauek ere oso goxoak atera dira. Jogurrak, ziropa eta ezti pixka bat nahasi, eta gehitu fruitu gorriak eta pipak. Sartu hozkailuan gogortu arte.
Hortzik hautsi nahi ez badezu, jan baino pixka bat lehenago atera beharko dituzu zatiak hozkailutik!
Duela gutxi ikasi nuen "inefable" hitzaren esanahia. Hitzez azaldu ezin dena. Hitz horrek ezin hobeto laburtzen du mendian sentitzen detena.
Anie, Auñamendi
Midi d'OssauEduard Punset idazle, politikari eta dibulgatzaile handiari pare bat galdera egiteko aukera izan nuen behin, duela hamarnaka urte, Bilbon eman zuen hitzaldi baten harira. Galdetu nion zein den zoriontasunaren sekretua. "La ausencia del miedo", esan zidan.
Gizakia bizitzara etorri dela barrua zerk mugiarazten dion deskubritzera, ikigai-a, "la razón de ser", eta hori aurkitzen duenean, orduan aurkitzen diola bizitzari benetako zentzua. "Como el surfista que espera la ola", esan zidan. "Si todavia no lo has encontrado, tienes toda la vida para encontrarlo".
Anboto, familiarekin
Neure buruari hitz eman nion bila eta bila arituko nintzela, nire ikigai-a aurkitu arte. Frustrazioa ere sentitu izan det inoiz, bilaketa horretan, galduta. Urko lagun psikologoarekin askotan hitz egiten det honetaz guztiaz. Pixkanaka ohartu naiz, oso agerikoa dela nire olatua zein den. Nire argazki bilduma ikusi besterik ez dago.
Europako Mendietan izan berri naiz lagun batekin, Urriellu handia eskalatzen. Bat etorri ginen mendian gaudenean ateratzen dela gure esentzia, orduan garela zoriontasun betean, orduan ematen dugula onena. Osasuna da niretzat.
Urriellu, Naranjo de Bulnes
Liburu zoragarri batekin amaitu nahi det gaurko errezeta: Bajo los cielos de Asia, Iñaki Ochoa de Olzarena. Hark idatzitakoak bertatik bertara banengo bezala irudikatu eta sentitzen saiatu naiz: nekea, hotza, gosea, bakardadea, beldurra, maitasuna, poza. Muturreko sentimendu guztiak. Gau asko alaitu dizkit, negar eginarazi eta pentsarazi ere bai. Baina batez ere, era batera edo bestera, mendian jarraitzeko gogoa eman dit, bizirik nagoen bitartean.
Annapurnan hil zen naparraren erreskate hunkigarria kontatzen duen dokumentala ere ikusgarria da oso.
Siempre alguien quiere saber la razón por la cual abandonamos nuestra sociedad de dinero, confort y seguridad para hacer algo tan poco provechoso como subir para después bajar, y a veces ni eso. “Bajo los cielos de Asia”, Ochoa de Olza.
ENDORFINAK
Aste Santua ate joka, eta mugak itxita. Eskerrak Euskal Herrian mendi artean bizi garen! Askok eskatu didazuenez. gaztarik gabeko gazta tartaren errezetarekin nator gaur. Coco-tarta esaten diogu etxean.
Osagarriak:
🍰 Oinarria:
150 gramo almendra 100 gramo datil Koilarakada bat koko olio
🍰 Orea:
200 gramo anakardo 120 gramo datil 400 ml koko esne Limoi zuku pixka bat
🍰 Gainaldea:
Fruitu gorrien marmelada
Oinarria egiteko, osagarri guztiak nahasi eta txikitu behar ditugu. Birrintzeko makina erabiltzen det nik. Datilak aurrez beratzea komeni da. Orea ontzi batean zabalduko degu sardeska baten laguntzaz. Ondoren, satu hozkailuan trinkotzeko.
Orea egitea ere oso erraza da: osagarri guztiak nahasi eta birrintzea da kontua. Oinarria egiterakoan bezala, anakardoak eta datilak aurrez beratzea komeni da, pare bat orduz. Orea osatuta daukagunean, atera ontzia hozkailutik eta gehitu oinarriaren gainera. Sartu berriz hozkailuan.
Gainaldean edozer bota dakioke tarta honi. Guk fruitu gorrien marmelada bota diogu, ahabiak eta mugurdiak kanela pixka batekin egosita egindako marmelada.
Osagarri ugari dituen tarta izan arren oso erraza da egiten. Alde "txar" bakarra, adikzio bihur litekeela. Dena den, ohiko gazta tarta baino osasuntsuagoa dela esango nuke. Mendi buelta eder batean askatutako endorfina kopuru bera askaraziko dizu tarta honek, seguru!
Oharra: energia aurrezteko, egin hainbat pastel elkarren segidan. Labea martxan jarri aurretik, zer kozinatuko dudan erabakitzen det nik, eta ondoren, pastel bat bestearen atzetik egiten det.
MOUNTAIN OBSESSION
-Oraintxe bertan, zer egingo zenuke mugarik izango ez bagenu?
-Pirinioetako aterpetxeren batean lagunekin ardoa edanez afaldu, menditik bueltan.
-Très bien!
Aitz Txiki
Aspaldi nago ezer idatzi gabe eta, urte berri on!!!! Gaur ogia egiteko beste errezeta batekin nator, arbendola edo almendra irinarekin egindakoa! Erdi bizkotxo erdi ogi aterako zaizue. Adi osagarriei.
🍞 4 arrautza
🍞 300 gr arbendola txikitu (alternatiba: 150 gr arbendola + 150 gr artobeltz irin)
🍞 50 ml arroz esne
🍞 Bikarbonato pixka bat (edo legami ekologikoa)
🍞 Gatz pixka bat
🍞 Limoi zuku pixka bat
🍞 Ekilore pipak
Lehenik eta behin, bereizi gorringoak eta zuringoak. Nahasi zuringoak limoi zuku tanta batzuekin eta jo elur itxuran. Txikitu arbendolak, nik birrintzeko makinan egiten det. Ontzi batean nahasi osagai lehorrak: almendra eta artobeltz irina, bikarbonatoa eta gatza. Gehitu esnea eta arrautzen gorringoak. Azkenik, gehitu oreari zuringoak elur itxuran. Orea laberako ontzian sartu eta apaindu ekilore pipekin. 180 graduan 35-40 bat minutuz edukitzen det egosten. Gogoratu espezie eta haziak gehitzea zaporea pizteko: curcuma, jengibre, mahaspasak...
Denbora asko daramadanez errezetarik igo gabe, gaur bi jarriko dizkizuet. Granola etxean egitea oso erraza da, eta ohiko granola eta zerealak baino askoz osasuntsuagoa. Nik neuk sarri egiten det, mendira eramateko. Aukeratu fruitu lehorrak (nik hauek erabiltzen ditut: arbendolak, anakardoak, gogji baiak, mahaspasak, arroz puztua...), zabaldu laberako ontzi zapal batean eta busti gainetik coco olioarekin eta eztiarekin. Egosi 20 minutuz 180 gaduan eta kito! Kristalezko ontzi batean gordetzen det.
2020a ezberdin amaitu nuela badakizue askok, 2021a ere ezberdin hasi det ondorioz. Osatze bidean nago eta pixkanaka indarra hartzen. Etxeko mendietan ahalik eta gehien gozatu eta burua entrenatzen. Eta, noski, negua mugaz josirik doanez, udaberri-udako ametsen zerrenda osatzen ari gara, buru-belarri. :-)
Aizkorri
Proiektu berriak ere ate joka dauzkagu, sare sozialetan elkarrizketa interesgarriak egiten saiatuko naiz zuzenean. Zuen ekarpena ere lagungarri izango zait bide horretan. Gogoratu: zaindu pentsamenduak, zaindu elikadura eta zaindu gorputza.
Amaitu berri ditudan eta esku artean dauzkadan liburu batzuk:
MENDIZALETASUN ETILIKOA
Russel-Margalida ertza (Aneto-Maladeta)
-Zortzigarren marianitoa hartu det. Se nos esta yendo de las manos.
-Nik enegarrenez ikusi ditut Russel-Margalidako argazkiak.
-Mendizaletasun etilikoa.
Vallibierna
Kaixo, mendizaleok! Zer moduz hasi dezue bigarren alarma egoera? Guk Euskal Herriko mendietan ase ditugu Pirinioetarako geneuzkan asmoak. Tres bien! Birusaren bigarren olatuan surfeatzea, ez daukagu besterik.
Txindoki
Alluitz-Anboto ertza
Larunbatean Alluitz-Anbotoko ertza egin genuen lagun batek eta biok. Sei bat aldiz osatua det, eta joaten naizen bakoitzean are ederragoa iruditzen zait. Atzo, berriz, ekaitzak hartua zuenez Aizkorri, Txindokira joan ginen. Euskal Matterhorn!
Menditik bueltan, sagar tarta prestatu genuen arratsalde euritsua alaitzeko. Espectaculo hau ere! Adi errezetari, askok eskau diguzue eta.
Osagarriak:
🍰 Bi errezil sagar handi (ez badira oso handiak 3)
🍰 70 gramo arroz irin
🍰 Oliba olioa
🍰 100 ml arroz-esne
🍰 Canela hautsa
🍰 Bi arrautza
🍰 Agave ziropa
🍰 Bikarbonato pixka bat (edo labean egosteko hautsak)
Ontzi sakon batean nahasi bi arrautzak gatz pixka batekin eta ziroparekin. Gehitu olioa eta esnea, eta nahasi. Ondoren, gehitu irina pixkanaka, orea osatu arte. Zuritu sagarrak eta moztu fin-fin. Bitartean jarri berotzen labea, 200 graduan. Gehitu sagarra prestatu dugun orera eta laberako ontzi batean jaurti. Gainetik edozer bota dakioke, guk canella hautsa bota diogu baina anakardo eta datil marmeladarekin probatuko dugu hurrengoan. Labea bero dagoenean, egosi 40 bat minutuz.
Mussales (Tena bailara)
Salenques-Tempestades (Aneto), Russel-Margalidatik
Udazken eta negurako mendiko ametsak zerrendatzen hasiak ginen, baina, ez dakigu datozen asteburuetan Pirinioetara joateko aukerarik izango dugun. Nolanahi ere, Euskal Herrian mendi zoragarriak dauzkagu, grina asetzeko. Bide arruntez harago, ertz eta bide ezkutuak deskubritzen saiatuko gara gu. Madril, Valentzia edo Galiza balitz bezala, Nafarroara ezin joateak, horrek sutzen gaitu gehien.
Que vida aquella, de dulce patxaran y rancheras, en la bella y diversa navarra.
Refugio Cap de Llauset
ALPINISMO BISEXUAL
San Adriango koba, Aratz-Aizkorri (Argazkia: Jorge-Dihinx)
Egun on! Zer moduz doa, uda? Nirea amazing! Mendiko ametsen zerrenda gero eta luzeagoa da, baina betetako ametsak ere gero eta gehiago dira. :-) Alpeetan eta Pirinioetan izan gara oporretan. Bi astez lan egitea egokitzen zaigunez, Euskal Herriko mendietan ari gara asetzen.
Aratz-Aizkorri (Argazkia: Jorge-Dihinx)
Aurten ez dago lasterketarik, eta, mendian ez degu barritarik jaten, benetako jana baino ez. Gaurkoan krepak egiteko errezeta errez batekin nator, esnekirik eta glutenik gabekoa, noski.
Osagarriak:
60 gramo artobeltz Banana heldu bat 2 arrautza Canella hautsa Olio ttantto bat
Artobeltza ontzi batean jarri, urez tapatu eta beratzen utzi hainbat orduz. Nik goizean jarri nuen eta arratsaldean egin nituen krepak. Artobeltza landare bat da izatez, nahiz guk zerealtzat hartu, landarearen haziak dira kontsumitzen ditugunak. Ikusi Elena Corralesen blog hau artobeltzari buruzko informazio gehiago eskuratzeko.
Gorbeia
Artobeltza beratuta, samur dagoenean, gehitu bi arrautza eta banana heldu bat eta birrindu orea egin arte. Zartagin batean coco edo oliba olio pixka bat jarri eta bota orearen zati bat. Egin kontu su altuan egin behar direla krepak, baina gertutik zainduta, erre ez daitezen. Burbuilak ateratzen direnean buelta eman beste aldetik egiteko.
Krepak izugarri goxoak dira, gosaltzeko nahiz askaritarako. Oso erraz prestatzen dira eta hauek ez daukate ez esnekirik ez glutenik. Gaziak eta gozoak egin genituen atzo:
Krep gozoak:
- Laktosarik gabeko jogurt naturala barruan. Gainetik, eztia eta fruitu gorriak.
- Algarroba kremarekin eta marmeladarekin ere probatu ditugu.
Krep gaziak:
- Indioilar edo urdaiazpiko xerrak, aguakate eta garbantzu hummusarekin. Gainetik gomasio pixka bat.
- Mexikar erako takoak ere egin izan ditugu: oilasko zatiak eta barazkiak sartu, eta jogurt saltsarekin edo azenario hummusarekin busti.
Gure amak esaten duen bezala, etxean egindako gozokiak, tea eta gustuko liburu bat, planazo! Une honetan, liburu hauek dauzkat esku artean:
Artobeltzarekin eginiko errezeta gehiago nahi badituzu, ikusi
hemen.
Txindoki
Gogoratu, ezer espero ez dezunean, dena iristen da. ;-)
IKIGAI ETA TXOKOLATE BROWNIEA
Buongiorno principessa!
Badakit bai, denbora igaro da azken errezeta ekarri nuenetik. Badakizue non egon naizen? Mendian. Oinez eta buruz. Nago, obsesio bihurtzen ari ez ote zaidan. Anyway, hemen garete, errezeta eder batekin. Txokolate zalea bazara, adi brownie osasuntsu honi!
Osagarri hauek erabili ditugu:
▪️ Hezurrik gabeko 10 datil
▪️ 2 babana heldu
▪️ 60 gr kakao hauts (nik koiperik gabekoa, desgrasatua)
▪️ 190gr fruitu lehor (nik almendrak eta anakardoak erabili ditut)
▪️ 60ml oliba olio
▪️ Canella hauts pixka bat
Ilunabarra Getaria eta Zumaia artean
Lau bat orduz beratzen ipini ditut datilak eta fruitu lehorrak, bigundu daitezen. Birrintzeko makina potentea izanez gero, ez duzu beratzen ipintzeko beharrik izango. Birrindu osagai guztiak ore mardul bat lortu arte. Bitartean, jarri labea berotzen, 160 graduan.
Jarri orea ontzi txikietan. Nik coco hautsa bota diot gainean. Egosi 20-25 minutuz. Denbora hori igarotzen denean, atera labetik eta hozten utzi ontzitik atera aurretik.
Untzillaitz, Atxarte
Alkimista irakurtzen hasi naiz orain gutxi, konfinamenduan osatutako zerrendan enegarren liburua. "Zerbait desio duzunean, mundua lerrokatu egiten da, desio hori lor dezazun". Liburu hau nire eskuetara iristea ere, ez da kasualitatea. Ezagutzenek ondo dakite segundo bakoitza azkena balitz bezala bizi dudala. Ez det bizitza bestela ulertzen.
Palomares ertza, Kantabriako mendiak
Alkimista irakurtzen ari naizela akordatu naiz nola Urkok behin azaldu zidan, japoniar kulturaren arabera, izaki guztiek "ikigai" bat daukagula. Japoniarrez "bizitzeko arrazoia" edo "izateko arrazoia" esan nahi du "ikigai"k:
- iki > bizitza
- kai > desio edo espero duzuna gauzatzea
Ikigai teoriari buruzko informazio gehiago, hemen.
Duela urte batzuk Eduard Punset katalan zientzalari eta pentsalaria etorri zen Bilbora. Bost minutuz pare bat galdera egiteko aukera izan nuen, beste ehunka kazetariren artean. Zoriontasunaren sekretua zein zen galdetu nion.
-"La ausencia del miedo" esan zidan. "Tienes que encontrar aquello que te hace vibrar, como el surfista que espera la ola. Si no lo has encontrado, tranquila, tienes toda la vida para ello".
Untzillaitzeko plaka horiak
Punseten hitz haiek iltzatuta dauzkat buruan, eta ordutik nire ikigai-aren bila dihardut. Askotan, ordea, sentitzen det, muturren aurrean daukadala, bila ari naizela, eta hor dagoela. Uste det, bizitza bera dela nire ikigai-a, bere osoan.
Egunak daramatzat janagatik elikatu gabe, lo eginagatik atseden hartu gabe. Bizitzak desio dudan gauza asko ekartzen ari zaizkidalako: maitasuna, mendiko ametsak, laneko erronkak, osasuna, eta batez ere, lagunak. Gainezka egitera iritsi naiz. Halakoa izaten ari da lagun eta maitasun oldea, nire baitara egoteko beharra sentitu det, bakar-bakarrik.
Mendiko ametsen zerrenda
Egin browniea, egin zure ametsen zerrenda, eta eraiki zure ikigai-a. Denok gara gure bizitzaren alkimistak.
Palomares ertza
WASAPP-A ETA KALABAZIN PASTELA