|
Cervino (Matterhorn) Tufterenetik |
Laurogeita
hamalau urte bete dira euskal mendizale eta abenturazalea izan zen Andres
Espinosak Mont Blanc eta Cervinoko tontorrak
igotzea lortu zuenetik. 1929ko uztailaren 14an zapaldu zuen lehena eta
astebete beranduago, uztailaren 20an, Cervinora bakarrik egindako lehenengo
igoera burutu zuen. Gu, berriz, tontorrera igo gabe, mendi mitiko hau
inguratzen duten Suitza eta Italiako haranetan murgildu gara astebetez.
Kontrastez
betetako lurralde honetan, gailur garaiak, haitz zorrotzak, amaigabeko
glaziarrak, izotzezko ezproiak, ibai emaritsuak, baso trinkoak eta landaretza
ugari eta ederra mendizalearen begi ninietan txertatzen dira uneoro postal
perfektua osatuz.
Zazpi
egunetan zehar, mendi magalak zeharkatzen dituzten xenda eta haranak lotzen
dituzten lepoak bilatu ditugu eta ondo balizatutako bideetan barna, Mattertal,
Turmanntal, Val d’Anniviers, Val de Moiry, Val d’Arolla, Val d’Herens,
Valpelline eta Valtournenche haranetako herri txiki eta lurrek osatzen duten
ikuskizun paregabeaz gozatu dugu.
|
Cervino (Matterhorn) hodeiz inguraturik |
1.etapa
St. Niklaus (1.127 m) – Gruben (1.818 m)
Desnibela: 1.818 m (igo) 1.123 m (jaitsi)
Denbora: 7 ordu 35’
St. Niklauseko tren geltokiaren ondoan (1.127 m) eman diogu hasiera
lehen etapari, trenbidea zeharkatzen duen tunelean agertzen diren
bide-seinaleek edierazten duten norabidean. Ilaran, gogotsu ekin diogu lehen
maldari basoak eskaintzen duen itzalpean. Ordu pare bat pasatxo behar izan dugu
Jungu auzora (1.958 m) iristeko eta
bertan dagoen iturriko urez zintzurra
ondo freskatu eta kantinplorak bete ondoren, aurrera egin dugu. Telekabinaz
igotzerik badago ere, merezi du bidea oinez egitea.
Basoko itzala
utzi eta alpage ederrak zeharkatzen
dituen xendan barrena sigi-sagan egin dugu gorantz. Pixkanaka mendizaleen ilara
luzatuz doa eta lehen nekeak agertu bezain fite, gain batean atsedena hartzea
erabaki dugu (2.488 m).
Indarrak berreskuratzen ditugun bitartean paisaiaz gozatzeko aukera ederra izan
dugu. Talaia honetatik zabaltzen den ikuspegia paregabea da eta laster utziko
dugun Mattertal haranaren alboetara
goititzen diren laumilakoen sinfoniak gure begirada erakarri du: Saas bailara aldera Nadelhorn (4.327
m), Lenzspitze
(4.294 m),
Dom (4.545 m), Taschhorn (4.491 m) eta Alphubel (4.206 m) mendien gailur eta
glaziarrak, eta eskuin aldetik, berriz, Bishorn
(4.153 m)
eta Weisshorn (4.506 m) mendietakoak.
Haranaren magaletan barreiatzen diren herriei azken begirada eman eta martxan
jarri gara.
|
Augstbordpass leporantz ilaran |
Augstbordeko haran txikian sartu gara aurrean dugun izen bereko lepo aldera
abiatuz. Erreka aldera jaisten doan xenda deserosoa gertatu zaigu, leku
harritsua da eta kontu handiz egin dugu aurrera. Kantinplorak errekan urez bete eta lepora
igotzeko azken malda pikoari ekin diogu. Indarrak geroz eta urriagoak dira eta
erritmoa moteldu behar izan dugu. Batzuk lehenago, besteak beranduago, baina
azkenean Augstbordpass lepora (2.894 m) igo gara. Turtmanntal bailara aldera metro batzuk
jaitsi eta hamaiketako ederra egin dugu.
Gaurko
etaparen azken zatia betetzeko bi taldeetan banatu gara. Lehenengoak abiada
azkarrean egin du behera, bigarrenak lasaiagoa hartu duen bitartean.
Bide-seinaleak segituz zirko handi bat osatzen duten larreak zeharkatu ditugu
eta hauek amaitzean, bideak Gruben
herrira (1.818 m)
eraman gaitu. Suitzako ikurrina handi bat atarian duen Waldesruh
jatetxe-aterpean hartu dugu ostatu. Dutxatu eta goiz afaldu dugu, bertako
jabeak hala eskatuta, abuztuaren 1ean suitzarren Aberri Eguna baita. Iluntzean,
aterpearen parean su handia piztu dute, San Joanetan euskaldunok egin ohi dugun
moduan. Suaren argia logelako (dortoir)
leihotik sartzen da, baina egunaren nekeak lozorroan utzi ditu gehienak,
esnatzeke.
|
Jungura bidean, egurrezko etxolak amildegiaren ertzean |
2.etapa
Gruben (1.818 m) – Zinal (1.675 m)
Desnibela: 1.190 m (igo) 1.337 m (jaitsi)
Denbora: 7 ordu 20’
Goiz
iratzarri eta gosaldu ostean, motxila astunak bizkarreratu eta gaurko etapari
ekin diogu. Turtmanntal harana hodei
artean ezkutatu zaigu eta ez dugu aukerarik izan bere edertasunaz gozatzeko. Gruben herria (1.818 m) atzean utzi eta
erreka igaro bezain pronto, Forcletta
eta Meidpass lepoetara daramatzaten
bideen artean aukeratu behar izan dugu. Bigarrena, eskuinetik ateratzen dena
hartu dugu eta maldan gora ia ordubete behar izan dugu Meide Mittlere Stafeleko goiko etxolen ondora heltzeko (2.334 m). Bailarari begira
jarri gara Bishorn (4.153 m) eta Weisshorn (4.506 m) mendi garaien
tontorrak ikusteko itxaropenez, baina hodeiekin ezkutaketetara jolasean ari
dira eta une batzuetan izan ezik ez dira azaldu.
|
Meidpasseko lepoa igarotzen laino artean |
Ondo
balizatutako bidea jarraituz, elurtegiek utzitako laku txiki batzuk ikusi
ditugu Meidsse lakua (2.661 m) nabarmentzen
delarik. Eguraldiak beltzera jo du, aurrean dugun gailurreria Val d’Anniviersetik datozen hodeikin
estali da eta haizeak azkar mugitzen ditu. Xabierrek zamarrak jazteko aholkatu
digu eta halaxe egin dugu. Laino artean murgildu, ilaran jarri eta astiro
astiro Meidpass lepora (2.790 m) igo gara. Val d’Anniversek ongi etorri kaxkarra
eman digu.
|
Weisshorn hotel ezaguna |
Zerua geroz
eta beltzago, euri xehea txingorra bihurtu da eta bat batean zerua lehertu
zaigu. Tximistek eta trumoi hotsek bailara osoa hartu dute. Xenda erreka
bihurtu da eta belarra zapalduz abiada areagotu egin dugu zerutik datorren
erasotik ihesi. Armina lakua (2.562 m) eskuinean utzi eta
jaitsiera luze baten ondoren Weisshorn
hotel (2.337 m)
ezagunaren atarira iritsi gara. Motxilak eta zamarrak sarreran utzi eta
jangelako mahai luze baten inguruan eseri gara potage batek gure barrenak epelduko dituelakoan. Garagardoz
lagundurik hamaiketako bikaina egin dugu eta animoak altxatzeko eta indarrak
berreskuratzeko balio izan digu.
|
Barneuzako alpagea zeharkatzen duen bidea |
1.882an
eraikitako hotel zaharrari agur esan eta Zinal
aldera doan xendari heldu diogu. Atertu du. Gure mendean Val d’Annivierseko magaletan barreiaturik hamaika herri eta auzo
txiki laino artetik agertuz. Haranaren paraleloan doan bidea luzea da,
berdea, makina bat lore eta landarez
beterik, hamaika kolore eta formaz jantzirik. Lorategi naturala eta aparta. Barneuzako alpagea (2.211 m) atzean utzi eta
beste bi ordu pasatxo behar izan ditugu Zinal
herrira (1.675 m)
jaisteko. Bidea luzea gertatu zaigu baina azken zatian gozatu egin dugu,
eguraldi kaxkarra izan arren mendi hauek ez dute bere xarma galtzen. Alpina aterpea beteta dago eta Le Trift hotelera bidali gaituzte. Ohiko
lanak (dutxatu, arropak garbitu…) burutu, herria bisitatu, afaldu eta
lotara.
3.etapa
Zinal (1.675 m) – Moiry (2.249 m)
Desnibela: 1.161 m (igo) 587 m (jaitsi)
Denbora: 4 ordu 40’
Iratzarri
orduko leihoan esekita utzitako arropak jaso eta gosaltzera jaitsi gara.
Hamaiketakoa egiteko ogia erostera joatean eguna goibel datorrela ohartu gara,
ez da euririk baina hodei eta behe lainoek ia dena estaltzen dute. Eguerdirako
eguraldiak hobetuko duelakoan trasteak hartu eta gaurko etapari hasiera eman
diogu.
|
Hudoi
jolastia ezkutaketetara jolasten |
La Navisence errekaren
beste aldera pasa eta ohi bezala aldapan gora jarri gara. Basoan hezetasun
handia dago eta lehen izerdi tantak berehala hasi dira kopetatik irristatzen.
Zenbait tartetan aldapa pikoa da eta bezperan izandako ekaitzak lurra busti eta
labankorra utzi du. Sigi-sagan marrazten den xenda jarraituz, basotik atera eta
zintzurra freskatzeko lehen atsedena hartu dugu. Eski pistetara doan bide
zabala jarraitu dugu laino artean Soreboiseko
kafetegiaren ondora iritsi arte (2.438 m). Atzera begiratu eta aukera izan dugu
une batez Bishorn eta Weisshorn mendien gailurrak hodei artean
ikusteko.
|
Moiryko urtegirantz jaisten |
Oraindik
laurehun metro falta zaizkigu lepora iritsi eta Val d’Anniviersi agur esateko. Eski pista zabalak segituz gorantz
egin dugu ilaran, isilik. Jabik eta biok bide zuzena hartu dugu eta gora heldu
aurretik lau hudoi jolastiekin egin dugu topo. Beraien gordelekuaren inguruan
sartu-irtenean dabiltza, harrapaketetara jolastu nahi balute bezala. Graziosoak
oso. Metro batzuk aurrerago taldekideekin elkartu eta denak batera Col de Soreboisera (2.836 m) iritsi gara. Gertu
inguruko paisaia behatzeko talaia paregabea den Corne de Soreboiseko tontorra (2.896 m), baina fresko dago
eta atzera begiratu gabe Val de Moiry
aldera jaisten hasi gara, urak turkesa kolorea duen lakuaren ondoan dagoen Chalet du Barrage aldera.
|
Sorebois leporantz taldea ilaran |
Alpagean zehar xenda nabarmena hartu eta beherantz egin dugu haranaren
beheko aldetik lainoa azkar sartzen hasi delarik. Aterpera heldu aurretik,
ezkerrera utzi dugu Moiryko
glaziarrera doan bidea. Gorputzean dugun hezetasunaren sentsazioa kendu nahian
azkar bete dugu aterperainoko bidea (2.249 m). Barrura sartu, zamarrak eta botak
kendu eta jangelan dauden besaulki erosoetan jarri gara. Atsedena nahi baino
luzeagoa gertatu zaigu, euria hasi du eta lainoak bailara osoa bere mende hartu
du.
Goizean
erositako ogia eta etxetik ekarritako janaria Valaiseko ardo zuriarekin batera
jangelako mahai gainean jarri dugu eguneko bazkaria egiteko. Goxo dago
barrenean, kanpoan, berriz, umel. Orduak pasa ahala eguraldiak ez du hobera
egiten eta azkenean amore eman behar izan dugu, ezingo dugu Moiryko glaziarra ezagutzeko genuen
asmoa burutu. Arratsaldean bestelako planak: irakurri, musean… Afaltzeko
orduan, aterpeko arduradunak hurrengo egunetarako meteoaren iragarpenak eman
dizkigu: eguraldi bikaina izango omen dugu lagun. Hala bedi!
4.etapa
Moiry (2.249 m) – Arolla (2.006 m)
Desnibela: 1.221 m (igo) 1.464 m (jaitsi)
Denbora: 7 ordu 30’
Gaur
eguraldiak ez du aitzakiarik, iragarpenak guztiz bete dira eta eguzkiaren
izpiak mendi garaien tontor eta
magaletan barreiatzen hasi dira goizean goiz. Urtegiaren beste aldera igaro,
pista zabala jarraitu eta gorantz egin dugu oso animoso. Val d’Herensera
pasatzeko dauden bi lepoetako batera igo beharko dugu, aukeran: Col de Tsatè
edo Col de Torrent. Guk azken hau aukeratu dugu. Urtegitik aldentzen
goazen heinean, besperan ikusterik izan ez genuen Moiryko glaziarra
agertu zaigu, ederra, Grand Cornier (3.962 m) eta Dent Blancheko
(4.357 m)
mendien gailurrak beste askoren artean nabarmentzen direlarik. Marmoten txistu
hotsak nonahi. Torrenteko alpagean dagoen borda batean taldearen
argazki ofiziala egin eta ondo taxututako bidea segituz aurrera egin dugu.
|
Moiryko glaziarra, Grand Cornier eta Dente Blanche mendiak |
Lac des
Autannesera
(2.686 m)
erraz iritsi gara eta bertatik erraz antzeman dugu lepora doan bidea. Denak
batera abiatu bagara ere, sakabanatuta heldu gara Col de Torrentera (2.916 m). Gurutzearen
ondoan dagoen talaiatik bi bailara ederren ikuspegiaz gozatzeko aukera ederra
izan dugu. Mokadutxo bat jaten dugun bitartean, igo berri dugun Val de Moiryri
azken begiratua eman eta gure mendean harro bezain dotore agertu zaizkigun Val
d’Herens eta Val d’Arollari so geratu gatzaizkie. Aurrez aurre mendi
bikainak ikusi ditugu, La
Pleureur (3.704 m), Mont Blanc de Cheilon (3.870 m) eta Pigne
d’Arolla (3.796 m)
besteak beste. Mendi garaietatik esekita dauden magaletan egurrez eraikita
dauden ohiko etxeak, auzoak, herrixkak. Postal bikaina!
|
Atsedena
laku txiki baten ondoan |
Gustura
gaude, baina beherantz egiteko tenorea iritsi zaigu. Lehen zatia, harri
tartean trakets samarra suertatu zaigu,
baina berehala iritsi gara larre zabaletara. Lepoan izan dugun panoramika
apenas galdu gabe eta bide-seinaleek erakusten duten norabidea jarraituz erraz
egin dugu maldan behera Villa herrira (1.670 m). Taldeko kide
gehienek Arollaraino autobusez joatea pentsatu dute, oraindik geratzen
den bidea luzea baita. Xabier eta biok, berriz, ibilaldia oinez egitea erabaki,
La Sage
herria atzean utzi eta azkar batean Les Haudères (1.452 m) herrira jaitsi
gara. Bero dago eta Arollara doan azken malda luzeari ekin aurretik, garagardo
fresko baten laguntza bilatu dugu. Ordubete pasatxo behar izan dugu Arolla
herria baino kilometro bat lehenago dagoen Hôtel-Restautant Aiguille de la Tza aterpera (1.892 m). Dutxa eder bat
eta gero, zerbait pikatu eta herria bisitatzera joan gara.
Egun ederra
eta paraje zoragarriak!
5.etapa
Arolla (2.006 m) – Prarayer (2.005 m)
Desnibela: 1.205 m (igo) 1.206 m (jaitsi)
Denbora: 7 ordu 45’
Itzulia hasi
aurretik aterpean utzitako piolet, kranpoi eta sokek gure motxila zamatu dute
eta nabaritu dugu. Errepidea amaitu eta aparkalekua atzean utzita pista zabala
jarraitu dugu aurrean Mont Collon (3.637 m) dugularik.
Errekaren beste aldera pasa eta aldapa igotzen hasi gara xenda nabarmena
jarraituz. Bas Glacier d’Arolla gure eskuinera laga dugu. Harri tartean
altuera irabaziz Plan de Bertolera (2.664 m) iritsi gara. Bada
ordu pare bat abiatu garela eta taldeko kide guztiak elkartu bitartean atseden
txiki bat hartzea erabaki dugu. Gaur, zorionez eguraldi bikaina dugu eta horrek
glaziarra igarotzen lagunduko digu.
|
Haut Glazier d’Arolla zeharkatuz |
Aldapan behera
jaisten hasi gara. Xabierrek ez sakabanatzeko eskatu digu, ezustekoak sahieste
aldera (pitzadurak baitaude), elkarrekin, ilaran glaziar osoa pasa arte
mantentzea komeni dela azpimarratu du. Eta halaxe egin dugu, gure botek izotza
zapaltzean ateratzen duten hotsek isiltasuna apurtzen dutelarik. Haut
Glazier d’Arollaren azken zatia zeharkatu aurretik beste geldialdi bat egin
dugu, zintzurra freskatzen dugun bitartean inguruan ditugun gailur eta mendiei
begirada bat emateko.
|
Arolla gaineko gailurrak |
Ilaran jarri
gara berriro eta Xabierrek markatutako bidetik (tripode zuri-urdinak daude)
gorantz egin dugu, emeki emeki, zenbait lekutan izotza dago eta. Ez dirudi
zaila denik, baina holako parajetan erne ibili beharra dago beti, edonon
pitzadura batekin topo egin baitezakegu. Kranpoaik jarri gabe Col Collonera
(3.087 m)
igo gara, Suitza eta Italia arteko muga. Erdi gelatuta dagoen laku baten
ertzetik pasa eta metro batzuk aurrerago, eguneko atsedenik luzeena egitea
erabaki dugu. Motxilak arindu nahian soberan dugun janaria eta edaria
konpartitu dugu. Italiako isurialdeak ez du zerikusirik Arollakoarekin,
elur eta izotzezko parajeak bat batean desagertu eta harrizko magalen erreinuan
murgildu gara. Zuria eta marroia.
|
La Combe d’Oreneko beheko aldea |
Behean ikusi
dugun Nacamuli aterpe aldera jaisten hasi gara eremu harritsu eta
deserosoan zehar. Aterperaino joan gabe haranera jaisten den xenda hartu dugu. La Combe d’Oreneko
paraje hauek oso malkartsuak dira eta nekez egin dugu aurrera. Beherago bidea
leundu da eta paisaia aldatuz doa.
Landareak eta loreak ugaritzearekin batera animoak berpiztu eta indarrak
berreskuratu ditugu. Borda pare baten ondotik pasa eta beheko larreetara
iristean gertu ikusi dugu Lago di Place Moulin, gaurko helmuga gertu
dugularen seinale. Azken bordaren ezkerretik ateratzen den xendatik basoan
murgildu eta berehala ikusi dugu Prarayer aterpea (2.005 m). Azken metroak
eguzkiaren berotan bete ditugu.
|
Prarayer aterpea |
Ondoren,
ohikoak: dutxatu, arropak garbitu, irakurri, garagardo freskoa edan eta lagun
artean solasean egon. Iluntzean, berriz, zerbitzarien irribarre eta txantxen
artean afari oparoa. Gaurkoan ere ederki ibili gara!
6.etapa
Prarayer (2.005 m) – Breuil/Cervinia (2.006 m)
Desnibela: 1.314 m (igo) 1.313 m (jaitsi)
Denbora: 8 ordu 30’
Bapo gosaldu
ondoren eta eguraldi ona lagun, gogotsu ekin diogu gaurko etapari. Aterpearen
ondoan dagoen ibilaldien seinaleen multzoan 12 zenbakia duena aukeratu, errekara jaitsi, egurrezko zubitik ezker
aldera pasa eta poliki poliki Combe de
Valcournerantz igotzen hasi gara. Basoan zehar sigi-sagan erraz irabazi
dugu altuera eta lehen alpagera
iristean bide harritsua leundu egin da tarte batez. Ordeka txiki batera
iristean, goi aldera begira jarri eta
aurrean dugun pareta gaindiezina dela iruditu zaigu. Bakoitzak bere erritmoa
hartu eta igotzen hasi gara. Sigi-sagan marrazten den bidetik magalaren lehen
zatia nahikoa ondo gainditu dugu, baina berehala hasi dira zailtasunak;
arroketan jarritako burdinezko zurubiak edo eskalak zapalduz eta kateen
laguntzaz lortu dugu zatirik delikatuena eta arriskutsunea gainditzea. Atzera
begiratu eta taldea sakabanaturik datorrela ikusi dugu.
|
Col de Valcournerara igotzen |
Izerdi
patxetan iritsi gara “pareta bertikal” honen gain aldera, baina berehala ohartu
gara oraindik dezenteko igoera geratzen zaigula leporaino. Zintzurra freskatu
eta azken zatia igotzeari ekin diogu. Oso gogorra dagoen elurtegi txiki pare
bat gainditu dugu, baina azkenaren oinera iristean hau eskuinetik inguratu eta
han-hemenka barreiaturik dauden bide-seinaleak jarraituz ingurune harritsuan
sartu gara. Ez da erraza aurrera egitea, aldapa oso pikoa da eta zaila suertatu
zaigu bide ona aurkitzea. Astiro astiro metroak irabazi ditugu eta azkenean
lortu dugu Col de Valcournerara (3.066 m) ailegatzea.
|
Finistra di Cignanatik Breuil/Cerviniara doan xenda |
Eguzkiak
gogor jotzen du eta behean ikusi dugun Vuillermoz-Perucca
aterpera bazkaltzera jaistea erabaki dugu. Lehen malda pikoa da eta elurrez
estalirik dago. Xabierrek soka bat lotu du destrepea egiteko lagungarri gerta
dakigun. Aterpean (2.910 m)
bazkaldu eta gero, lakua gure ezkerrera utzi eta Balanselmoko lakurantz jaisten hasi gara. Urrutiago Lago di Cignanaren urak larre berdez
inguraturik. Jaitsiera luzea da, baina erosoa. Ur-jauzi baten ondotik pasa eta
ondo taxututako bidean barna, comba pare bat igaro eta Chevalier alpagearen ondora (2.312 m) iritsi gara. Gure
ezkerrera dagoen Finistra di Cignana
lepora (2.441 m)
igotzeko erritmoa aldatu behar izan dugu, moteldu. Lepora heltzean ikuspegi
berri bat zabaldu zaigu, Valtournencheko
harana aurrez aurre, baina Cervino-Matterhorn mendi mitikoa ikusteko lepoa utzi
eta aurrerago jo behar izan dugu. Azkenean, Breuil-Cervinia
herri alpinoa inguratzen duen zirkoan bere silueta nabarmenduz agertu
zaigu, harro, dotore!
|
Perrères herrirantz jaisten |
Panoramika
errepikaezin honetaz luze gozatu ostean, xenda erosoa jarraitu eta alpage Galoren (1.953 m) ondoan dagoen
iturrira iristean kantinplorak bete ditugu. Basoaren itzalean murgildu gara Perrères herrira jaisteko. Ibaiaren
paraleloan doan bideak Breuil-Cervinian
utzi gaitu (2.006 m),
Fosson hotelean aterpea hartu
dugularik. Etapa gogorra, ederra eta ikusgarria!
7.etapa
Breuil/Cervinia (2.006 m) – Theodulpass (3.317 m ) – Zermatt (1.606 m)
Desnibela: 1.311 m
(igo) 1.711 m
(jaitsi)
Denbora: 8 ordu
Testa Grigia (3.480 m) – Breithorn (4.165 m ) – Zermatt (1.606 m)
Desnibela: 685 m
(igo) 2.559 m
(jaitsi)
Denbora: 8 ordu
Azken etapa
egiteko bi taldeetan banatu gara. Talde batek ohiko bidea hartu eta Zermatteraino
joango da, bigarrena, berriz, Testa Grigiara (3.480 m) teleferikoz igo
ondoren, Breithorneko gailurra zapaltzen saiatuko da. Theodulpassen
egingo dute bat.
|
Breithorneko lehen maldak |
Teleferikoak Testa Grigian (3.480 m) utzi gaitu, eski
pisten ondoan. Ilaran jarri eta elur
gogorra zapalduz lehen aldapa pikoa igotzen hasi gara. Plateau Rosan kontu handiz ibili gara
eskiatzaileen jaitsiera azkarrak eta teleaulkien pasoa saihestuz. Klein Matterhorn (3.820 m) teleferikoaren
parera iristean, mendizale andana ikusi dugu Breithornplateau zeharkatu eta
gailurrera iristeko azken aldapa igotzen. Hauek utzitako arrastoak jarraituz,
itsaso zuria zeharkatzen hasi gara zirkuluerdia marraztuz, isilik, poliki,
urduri. Malda gogortzen hasten den lekuan, arnesa eta kranpoiak jarri, sokaz lotu eta pioleta
hartuta bi kordadatan banatu gara, bata laukoa eta beste, berriz, hirukoa. Ez
dirudi igoera zaila denik, baina komeni da beti erne ibiltzea eta urratsez
urrats aurrera egitea, presarik gabe eta seguru.
|
Breithorneko
azken metroak sokakideak ilaran jarrita |
Aldaparen
lehen metroak bete eta ezkerretik zuzentzen den igoerari heldu diogu. Beherantz
datozen mendizale batzuekin gurutzatu eta sigi-saga txiki batek gailurraren
aurretik dagoen maldaren zatirik pikoena gainditzen lagundu digu. Breithorneko tontorrean (4.165 m) jende asko dago,
baina denentzat bada lekua. Gutako batzuk igotzen duten lehen laumilakoa da eta
pozik daude, nabaritzen zaie. Argazki mordoa atera eta paisaiaz gozatzeko
aukera izan dugu. Póllux (4.092 m) eta Castor (4.228 m) mendi ezagun eta
ederrak, Dent Blanchetik Weisshorneraino doan mendikatea, Monte Rosako mazizoa… eta nola ez, Cervino edo Matterhornen piramide zorrotza.
|
Breithorneko
azken metroak sokakideak ilaran jarrita |
Gustura gaude
baina oraindik bide luzea dugu Zermatteraino.
Ilaran jarri eta igotako bidetik behera egin dugu. Testa Grigiara itzuli beharrean Theodulpasserantz
(3.317 m)
jo dugu ohiko bidetik igo diren lagunekin elkartzeko. Suitzako lurretan sartu
gara eta urtzen ari den elurtgi batean zehar Trockener Stegera (2.939
m) jaitsi gara. Taldekide batzuk teleferikoa hartu eta
herrira jaitsi diren bitartean, besteok oinez egitea erabaki dugu. Jaitsiera
luzea da baina Mattertal haranera
zabaltzen den ikuspegiak gure nekeak arindu ditu. Furin (1.829 m)
hartutako garagardoa lagun, Zum See (1.733 m) herri tipikora
iritsi gara, polita oso. Turistak bazter guztietan, herria gertu dagoenaren
seinale. Azkenean sartu gara Zermatteko
kaleetan, amaitu da bira.
|
Cervino-Matterhorn Zermattetik |
Atzera
begiratu eta azken begi-kolpea eman diot Cervino-Matterhorneko
ipar aurpegiari eta imajinatzen saiatu naiz orain laurogei urte Andres
Espinosak egindako balentria. Ikaragarria!
Klikatu
hemen ARGAZKIAK ikusteko
https://askemikel.blogspot.com/2015/02/cervinoko-itzulia.html